Noodverlichting wordt automatisch ingeschakeld bij het uitvallen van alle elektriciteit en schakelt bij stroomuitval automatisch over op een batterij. De noodverlichting moet tijdig inschakelen en tijdens de voorgeschreven tijd blijven functioneren. Noodverlichting is er in vele varianten (design), uitvoeringen (centraal/decentraal) en lichtbronnen.

Waar is noodverlichting noodzakelijk?
De plaatsen van noodverlichting worden vanuit het Bouwbesluit, de NEN 1838-EN en het Arbobesluit aangestuurd. Al met al een hoeveelheid van informatie en zoek werk. Daarom hebben wij de 10 belangrijkste plaatsen voor u onder elkaar gezet.

- In een besloten ruimte waardoor een beschermde vluchtroute of een beschermde route voert;
- In een verblijfsruimte voor meer dan 75 personen en de besloten vluchtroutes uit die ruimte;
- Bij uitgangen die bestemd zijn om te worden gebruikt in geval van nood;
- Bij trappen zodat elke traptrede direct wordt verlicht of andere wijzigingen in niveau;
- Bij verandering van richting en kruising van gangen;
- Bij een uitgang en buiten het gebouw tot op een veilige plaats;
- Bij een eerste hulp post, zodat de EHBO-doos wordt verlicht;
- Bij een onderdeel van de brandblusapparatuur en handbrandmelders;
- Bij reddingsmiddelen voor minder validen, toevluchtsoorden en oproepsystemen voor minder validen;
- Op werkplekken met een verhoogd risico.
Als Brandpreventie MIB BV ontzorgen wij u in de wirwar van regels en plaatsbepalingen en dragen zorg de projectie van uw noodverlichting.
Centraal of decentraal
De keuze voor centrale of decentrale voeding is afhankelijk van de mogelijkheden en wensen. Er is geen ‘beter’ of ‘slechter’ systeem.
Decentraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen met een ingebouwde batterij en een lader. De batterijen worden opgeladen door het aanwezige lichtnet in het gebouw en bij stroomuitval wordt de verlichting gevoed vanuit de batterij.
Centraal gevoede noodverlichting bestaat uit armaturen die niet zijn voorzien van een eigen voedingsbron en lader. De armaturen worden direct vanuit een centraal systeem voor noodstroom gevoed. De noodstroom voorziening is een zelfstandig functionerend systeem.
Inspectie en Onderhoud noodverlichting
De inspectie van noodverlichtingsinstallaties dient minimaal eens per jaar te gebeuren en is bedoeld om vast te stellen of het systeem (nog) voldoet aan alle eisen. Deze jaarlijkse inspectie behoort bij de zorgplicht die u heeft voor het gebouw.
Naast de jaarlijkse inspectie is ook correctief en preventief onderhoud belangrijk. Als Brandpreventie MIB BV inspecteren en onderhouden wij de noodverlichtingsinstallatie voor u.
Correctief onderhoud
Hieronder wordt het vervangen van versleten of anderszins beschadigde onderdelen, zoals verkleurde pictogrammen, beschadigde behuizingen, defecte printplaten, lichtbronnen en batterijen verstaan. Afhankelijk van de leeftijd van de armatuur kunnen ze ook worden vervangen door een nieuw exemplaar.
Preventief onderhoud
Bij preventief onderhoud worden onderdelen op voorhand vervangen.
De lichtbron hebben een beperkte levensduur en variëren per type. Bij armaturen die alleen in geval van nood aan gaan, volstaat een preventieve vervanging eens in de vier jaar. Voor led’s geldt een levensduur van 5 tot 10 jaar of zelfs langer. Raadpleeg voor de vervanging de handleiding van de fabrikant.
De batterij wordt in de regel eens in de vier jaar preventief vervangen. De betrouwbaarheid van de batterij gaat na de genoemde vier jaar sterk achteruit en de werking kan dan niet meer tot aan het volgende periodieke onderhoud worden gegarandeerd. Raadpleeg hiervoor de documentatie van de fabrikant.
Verslaglegging
Het bevoegd gezag vraag om het onderhoud aan de noodverlichtingsinstallatie aantoonbaar te hebben. Dit kan door de aanwezigheid van een onderhoudsrapport. Het onderhoudsrapport omschrijft de vindingen tijdens de inspectie en welke actie nodig zijn om de geconstateerde punten op te lossen. Het onderhoudsrapport wordt in het logboek opgenomen, zodat u en de controlerende instanties kunnen zien welke acties nog open staan.
Belangrijk aandachtspunt is de opvolging van de acties. Is dat proces binnen u organisatie geborgd? Neem contact met ons op!